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Forensic Science Regulator Declaration Guidance Frequently Asked Questions   
(FAQs)   
 

Question Answer 

  

How do you complete the Annex B in cases where you have part ISO accreditation for 
an FSA?  

If you are partially compliant for a FSA and the work being reported on extends beyond the 
scope of the compliance held, then you would need to declare non-compliance overall in 
the statement and then detail in the table where accreditation is held and other 
mitigations. The table can be broken down to sub-activity level and the mitigations, 
including accreditation held, can be detailed for each. 

Is the scene an environment and if so a) can you tick the box if you do not hold 
accreditation to scenes and b) what environmental requirements are needed to enable 
a tick in the box?  

It is for forces to decide whether they believe the method used has been carried out in a 
suitable environment and to be prepared to justify why. A “yes” under the environment 

mitigation indicates that the work is performed in a suitable environment, requirements for 

the environment can be found in the Code (section 29.1 and 29.2, see also 48.2.2a and c) to 

assist with determining whether the environment is suitable or whether any mitigations are 

needed. 
Can an explanation of the 5 risk mitigation steps and what the requirements are to 
select ‘Yes’ be added to the declaration guidance document? 

This will vary between disciplines and FSAs, so it will be up to the unit to determine the level 

of mitigations, in reference to the requirements for each of these in the Code. 

The Guidance reads that a separate Annex B is required per report and per FSA and not 
just an overall annex per casefile meaning several Annex Bs could exist in the same 
case.  As the Annex B is a separate document, how do we ensure that it can be linked 
back to the relevant report? 

One Annex can contain multiple tables, with one table per FSA advised. 

There seems to be no requirement to highlight what is accredited; the assumption 
being it is accredited unless otherwise stated. Is there an expectation of the CJS to have 
awareness of what FSAs exist?  

CPS have been involved in discussions as part of the drafting process. For compliant activities 

the report would contain a declaration of compliance to the Code and the declaration should 

refer to which FSAs are being reported on. CPS have been involved in discussions as part of 

the process. 

Is a declaration required in all forensic reports? 
 

A declaration of compliance/ non-compliance is required for all FSAs that require compliance 

to the Code, for all types of report 

Would there be any requirement to declare a recent PT failure? PT failures should be dealt with as non-conformances and reported to the FSR, there is no 

requirements from FSR to declare failed PT (unless it leads to compliance notice) and as per 

CPD disclosure there is a requirement to disclose failed PT results. It is for forces to declare 
anything they feel is of concern and could undermine their investigation. At the same time 
highlighting these sorts of issue without a thorough investigation into the circumstances 
could undermine valid results so care should be taken. 
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How is competency determined for the purpose of mitigation under the Code? It is for forces to satisfy themselves on whether staff are competent to carry out FSAs in 
particular situations and to be prepared to justify this. 

Where Police Officers or others outside of the Forensic Unit will be conducting FSAs are 
we expecting them to accurately produce their statements with declarations including 
annexes and mitigations? 

The Code applies to anyone carrying out a FSA. Anyone writing a statement can refer to the 
declarations guidance to ensure the correct declaration is made. There is an expectation 
that forces will ensure all relevant staff are made aware of the requirements.  

1) What happens if an investigation includes processes covered by different 
declarations? i.e., accredited work has been completed, infrequently used and 
unaccredited methods have been used.  
 
If we just choose the non-compliant declaration, that is suggesting the whole job is 
non-compliant. Which declaration are we then to use in our SFR’s? 
 
2) Where an FSA is outsourced and then an MG22b is required which is produced in 
force do we have to make a declaration? 

1) Compliance is binary so if there are aspects of a FSA which are not Code compliant then a 

declaration of non-compliance need be made and the mitigations to the non-compliance 

detailed in the annex. There can be more than one declaration per report however, and 

declarations can be made per FSA if there is a mixture of compliant/ non-compliant (noting 

infrequently used methods may be considered compliant if the criteria of the Code is met), 

for clarity. 

2) No declaration required as you have not undertaken any of the FSA yourselves. The 

report from the external supplier should contain the right declaration, and it can be made 

clear in the force statement that this was done elsewhere (if not compliant). The same would 

apply for instances where the analysis is started somewhere else and completed in house. 

Will examples of completed mitigation tables be provided so that forces can see the 
level of expected detail required?  
 

The FSR office has said it is for forces to decide upon how they mitigate their compliance 
and will not be supplying example guidance. It is for forces to decide if they comply and 
whether or not they need to provide mitigation in their annexes. There is an expectation 
that forces will satisfy themselves as to how to complete the mitigation table and be able 
to justify any entries made. 
 
The OFSR have stated that they will look to provide further information in version 2 of the 
Declarations Guidance however there will still be a requirement for forces to assess if the 
mitigation is sufficient or otherwise. 

The following queries were included in Version 1 of the Declaration Guidance FAQS and are reproduced for easy reference. 

How should I complete the ‘Accredited to ISO 17025 / ISO 17020 without accreditation 
to the Code? column within the mitigation table?  

If your Forensic Unit is accredited to ISO/IEC 17025 or ISO/IEC 17020 for the FSA 
(Forensic Science Activity) undertaken but has not incorporated the Statutory Code 
within that accreditation, then you select ‘Yes’. For all other scenarios, you select 
‘No.’ 

Do I need to state where I am compliant within the mitigation table? No, only non-compliance is required to be stated in the mitigation table, anything not 
stated in the mitigation table should be assumed to be compliant by the reader. The 
following sentence taken from the FSR (Forensic Science Regulator) Declarations 
Guidance document should be included alongside the mitigation table ‘The table 
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below sets out the scope of non-compliance for the FSA I have undertaken in this 
case, and the mitigations to the risks associated with the non-compliance. In all 
other aspects, I am compliant with the requirements set out in the FSA.’ 

Can I select ‘Yes’ in the environment column when working at a scene? It is possible to select ‘Yes’ in the environment column when working at a scene. It 
is accepted that a scene is not a fully controllable environment so if the appropriate 
precautions are taken ‘Yes’ can be selected.  

For the five mitigating steps highlighted in the mitigation table, is there 
standardised criteria for when to select ‘Yes.’ 

No there is not. Currently, it is for each Forensic Unit to define this themselves. The 
practitioner making the declaration needs to be confident of defending any 
mitigations should they be challenged in Court at a later stage.  

What should I enter in the ‘Additional Comments’ section of the mitigation 
table? 

This is for your Forensic Unit/each individual practitioner to determine, there is no 
set guidance. However, it should be relevant to the results reported. It could include 
satisfactory PT (Proficiency Testing) results, QC (Quality Control) checks, peer 
reviews etc. The FCN (Forensic Capability Network) has prepared Mitigation 
Guidance, which is available on the FCN website.  

Do I need to use the full FSA title in the mitigation table or just the code? Full title e.g., INC 100 – Incident scene examination. 

What do I write in the scope of non-compliance section of the mitigation 
table? 

This is for your Forensic Unit/each individual practitioner to determine; it should 
have resemblance to the sub-activity stated in the FSA, but a bespoke definition 
may be required so it more closely reflects the content of the report. Alternatively, 
‘all’ can be used where relevant, and the mitigations are all the same.  

Do DNA Match Reports require a declaration of compliance with the Code? No. The OFSR (Office of the Forensic Science Regulator) has agreed a declaration 
of compliance or non-compliance is not required for DNA Match Reports. 

Following the recent FSR Notification 01-2023, do I still need to provide a 
declaration of non-compliance in relation to opinions and interpretations? 

As there is not the possibility to attain accreditation for activity level interpretation 
and opinion in certain instances where the Code requires it (BIO-300, MTP-500 & 
MTP-602), the FSR notification suspended the requirement for all activity level 
interpretation and opinion requirements for accreditation, whilst this is worked 
through by the Specialist Group. Therefore, there is no need to declare non-
compliance to the Code for any activity level opinions and interpretations. 
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